Правдико

ОЈО-Велес-701x466

Поранешен градоначалник и поранешен претседател на Советот на општина Велес обвинети за злоупотреба на службената положба

Основното јавно обвинителство Велес до Основниот суд во Велес поднесе Обвинителен предлог против поранешен градоначалник и против поранешен претседател на Советот на ...

Прочитај повеќе...

Patarina

Европскиот суд пресуди дека германските патарини за туристи се дискриминирачки

Планираната германска патарина за автомобили ги дискриминира странските возачи и го крши законот на Европската унија, во вторникот рече највисокиот суд на ...

Прочитај повеќе...

debata-korupcija-777x437

Нецелосната транспарентност на државните институции-пречка во борбата против корупцијата

Државните институции не се целосно транспарентни и недостига инклузивност на сите засегнати страни во процесот на креирање политики, а постои и недоследна ...

Прочитај повеќе...

B4441714-6C8D-41C2-959B-EEAEE4D742ED_cx0_cy17_cw0_w1023_r1_s

Уапсени речиси 4000 учесници на протестите во Казахстан

Казахстанскиот министер за внатрешни работи Ерлан Тургимбаерв изјави дека бројката на демонстранти уапсени за време на петдневните протести против резултатите од претседателските ...

Прочитај повеќе...

67F89D89-33E0-4D47-B9EC-168E05873DA3_cx0_cy4_cw0_w1023_r1_s

Сведок во „Таргет-Тврдина“: Прислушуваа Мијалков и Грујевски

Во Кривичниот суд продолжи рочиштето за предметот „Таргет-Тврдина“ на СЈО со сослушување на сведокот Сашо Трајковски, вработен во УБК. Трајковски истакна дека ...

Прочитај повеќе...

17.06.Still009-702x336

Битолските адвокати го одбележаа Денот на Македонската адвокатура

Со полагање на свежо свеќе пред бистите на Коле Канински и Јосиф Христовски Ѕвончарот пред Апелациониот суд во Битола, денес битолските адвокати ...

Прочитај повеќе...

ilir-meta

Официјално почна постапката за импичмент на претседателот Мета

Со доставување на барањето во Парламентот албанските владејачки социјалисти и официјално ја почнаа постапката за разрешување на претседателот Илир Мета. Барањето е потпишано ...

Прочитај повеќе...

administracija

Се подготвуваат измени во Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административни службеници

Со измените на Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административни службеници се вршат интервенции во опфатот и класификацијата на ...

Прочитај повеќе...

IMG-e09a53af6aedd4e9e3da4b40177fd571-V

МВР започнува со издавање на новите регистарски таблички

Соопштение Согласно насоките на Владата упатени до Министерството за внатрешни работи во Извадокот од Нацрт записникот од 120-тата седница на Владата на ...

Прочитај повеќе...

policija (1)

Под истрага тетовец кој со нож се обидел да убие човек пред својата куќа

Тетовското обвинителство донесе наредба за спроведување истрага против едно лице за кое постои сомнение дека сторило кривично дело обид за убиство. Осомничениот на ...

Прочитај повеќе...

ОЈО-Велес-701x466

Поранешен градоначалник и поранешен претседател на Советот на општина Велес обвинети за

1
Patarina

Европскиот суд пресуди дека германските патарини за туристи се дискриминирачки

2
debata-korupcija-777x437

Нецелосната транспарентност на државните институции-пречка во борбата против корупцијата

3
B4441714-6C8D-41C2-959B-EEAEE4D742ED_cx0_cy17_cw0_w1023_r1_s

Уапсени речиси 4000 учесници на протестите во Казахстан

4
67F89D89-33E0-4D47-B9EC-168E05873DA3_cx0_cy4_cw0_w1023_r1_s

Сведок во „Таргет-Тврдина“: Прислушуваа Мијалков и Грујевски

5
17.06.Still009-702x336

Битолските адвокати го одбележаа Денот на Македонската адвокатура

6
ilir-meta

Официјално почна постапката за импичмент на претседателот Мета

7
administracija

Се подготвуваат измени во Законот за вработените во јавниот сектор и Законот

8
IMG-e09a53af6aedd4e9e3da4b40177fd571-V

МВР започнува со издавање на новите регистарски таблички

9
policija (1)

Под истрага тетовец кој со нож се обидел да убие човек пред

10

Граѓанско Право

Сурогатството и човековите права

Автор: Проф. д-р Александра Деаноска – Трендафилова Извор: Правен дијалог бр.19 – јуни 2019 Констатацијата дека т.н. „сурогат – мајчинство“ е старо колку и Библијата не е далеку од вистината. Имено, таму може да се…

Постапка за отпис на камата за неплатени сметки

Со Законот за отпишување на камати за наплата на долгови се уредуваат условите, начинот и постапката за отпишување на камати за наплата на долгови кои произлегуваат од услуги од вршители на комунални дејности (електрична и…

Oпределување на пазарна вреднoст на експроприраната недвижност во судска постапка (вешто лице или овластен проценувач)

Во 2012 година донесен е Законот за експропријација во кој покрај другото во делот под III уредена е постапката за определување на надоместок . Во член 37 уредено е дека пазарната вредност на експроприраните недвижности…

Кривично Право

Што треба да знаете доколку сте жртва на кривично дело?

Жртва на кривично дело станувате во случаите ако сте претрпеле штета, вклучувајќи физичка или ментална повреда, емотивно страдање, материјална загуба или друга повреда или загрозување на Вашите права и интереси како последица на стореното кривично…

Правото на бранител во кривичната постапка

Одбраната на обвинетиот во текот на кривичната постапка е од клучно значење за остварување на правото на фер и правично судење. Правото на одбрана е едно од основните права на обвинетиот и тоа е уставно…

Што треба да знаете ако сте сведок во кривичен предмет?

КОГА МОЖЕ ДА ВЕ ПОВИКААТ КАКО СВЕДОК ВО КРИВИЧЕН ПРЕДМЕТ? Како сведок во кривичен предмет може да бидете повикани во случај кога надлежните органи (обвинителството и судот) сметаат дека имате сознанија и дека веројатно ќе…

Работни односи / Социјална заштита

Право на социјална сигурност за старите лица

Со Законот за социјална сигурност за старите лица се уредува социјалната сигурност за старите лица, условите и постапката за остварување и финансирањето на правото на социјална сигурност за старите лица. Услови за стекнување на право…

Право на гарантирана минимална помош за материјално необезбедени домаќинства

Право на гарантирана минимална помош има домаќинство кое е материјално необезбедено и нема во сопственост имот и имотни права од кои може да се издржува. За материјално необезбедено се смета домаќинство чија вкупна просечна висина…

Стекнување на право на еднократна парична помош согласно новиот закон

Еднократна парична помош или помош во натура се доделува на лице или на семејство кое се нашло во состојба на социјален ризик, како и на лице и семејство заради претрпена природна непогода или епидемија и…

Управно право / Правосудство

Уставно-судска контрола над управните прописи

Автор: Доц.д-р Блертон Синани Извор: Правен дијалог бр.19 – јуни 2019 Надзорот на уставноста на законот, односно надзорот на уставноста и законитоста на другите правни прописи на државните тела, претставува една од најважните функции во…

Услови за добивање дозвола за поседување оружје

(Обновено 29.01.2019г.) Под поимот „Оружје“,  се смета секој предмет или орудие, направени со цел под притисок на гасови, кои настануваат при согорување на експлозивни материи, гасови под притисок или друга потенцијална енергија, да исфрлаат проектил…

Примања за кои не се плаќа данок согласно новиот Закон за данокот на личен доход

Со Законот за данокот на личен доход кој стапи на сила од 1-ви јануари 2019 година, се уредува оданочувањето на личниот доход на физичките лица, обврзникот за плаќање на данокот на личен доход, даночната основа…

Трговско право / Стопанство

Постапка за извоз на домашна стока надвор од Република Македонија

Со постапката на извоз, царинскиот орган одобрува домашна стока да се изнесе од царинското подрачје. Извозот вклучува примена на формалности за извоз и изнесување, мерки на трговската политика, и ако е пропишано, плаќање на извозни…

Арбитражата и примената на членот 6 од Европската конвенција за заштита на човековите права

Автор: м-р Нена Николовска Извор: Правен дијалог бр. 17 – март 2018 Правото на фер и правично судење како едно од основните човекови права ужива заштита во домашното и меѓународното право. Во членот 6 од Европската…

Како треба да изгледа и што се треба да содржи вашата професионална фактура?

Често се случува да се направи превид и да се занемари изгледот и содржината на една фактура. Фактурата како основен документ во бизнис кореспондецијата ја одредува успешноста на Вашиот бизнис и од неа зависи дали…

ЕУ / Меѓународно право

Насилство врз децата во сајбер-просторот – осврт на меѓународната правна рамка

Автор: М-р. Васка Бојаџи Извор: Правен дијалог бр.15, Институт за човекови права Насилството врз децата е сеприсутен феномен кој не познава политички, културни, економски и технолошки граници. Како резултат на забрзаниот развој на информатичките и комуникациските…

Обврски на земјите членки на Шенгенскиот договор

Слободното движење на луѓето претставува основно право кое што Европската Унија им го гарантира на своите граѓани. Ова право го овластува секој граѓанин да патува, работи и живее во која било земја членка на ЕУ…

УНХЦР – Начин на управување и нејзина организација

УНХЦР (Високиот Комесаријат за бегалци при ОН) претставува агенција за бегалци која се наоѓа под надлежност на Обединетите Нации. Со неа управува Генералното Собрание и Економскиот и Социјален Совет на Обединетите Нации. Извршниот Комитет на…

Вести

Партнери на Правдико


Dinamo-Minsk Køb Adidas Ncs zamalek, fans dgivning samt Texas Rangers Team Pro Shop Asian sex video Dynamo, Kiev Womens Sport Shoes Online Shop xxx video European websites