Огласи

Интерен  оглас:

Број 01/2018 Агенција за иселеништво на Република Македонија за унапредување на административни службеници ќе биде објавен на интернет страницата на Агенција за администрација на ден 28.12.2018 (петок ) во 10:00 часот.

Види повеќе

Вести

#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

Milo mi e sto citam deka stevostanovile nagrada vo cest na mnogu pocituvaniot pisatel posebno za deca ''Vanco Nikoleski''Pozdrav i cestitki za nagradeniot.💝💝

Во недела на 13.01 во Македонската Православна Црква Св.Климент Охридски во Љубљана, беа поделени новогодишни паќетчиња на дечињата на македонските иселеници, по повод празникот Василица. Црквата беше исполнета со детски џагор и среќа!
#Соопштенија
... Види повеќеВиди помалку

Во недела на 13.01 во Македонската Православна Црква Св.Климент Охридски во Љубљана, беа поделени новогодишни паќетчиња на дечињата на македонските иселеници, по повод празникот Василица. Црквата беше исполнета со детски џагор и среќа!
#Соопштенија

 

Коментирај на Facebook

Ili na tie sto se zateknale vo toa vreme vo crkvata

Pocit i pozdrav.

Za mnogu godini praznicite

A toa mislite na poedini iselenici

15.01.19 - 14:49

Aгенција за иселеништво

Четири нови авио линии се обезбедени преку охридскиот, а останатите четири преку Меѓународниот Аеродром Скопје.

Од Охрид ќе се лета до Малме, Милано, Меминген и Дортмунд, додека од Скопје нови линии се Баден-Баден, Бремен, важни за нашите граѓани во дијаспората, а дополнителни две линии од Скопје се Ларнака и Турку-ФинскаПри средбите со дијаспората кои ги реализирав во текот на претходните година и половина, ми беше укажано дека е потребно зголемување на бројот на авио-дестинациите со цел поефикасно поврзување на дијаспората со матичната земја. Токму затоа, меѓу другите приоритети, нашата заложба беше и во насока на воспоставување на авионски линии за дестинации кои би овозможиле полесна мобилност на дијаспората.

Со новиот договор што денес го потпиша министерот за транспорт и врски Goran Sugareski со авиокомпанијата ВизЕр, верувам дека еден голем дел од барањата се исполнети. Секако продолжуваме да работиме на реализација и на другите активности.

Четири нови авио линии се обезбедени преку охридскиот, а останатите четири преку Меѓународниот Аеродром Скопје.

Од Охрид ќе се лета до Малме, Милано, Меминген и Дортмунд, додека од Скопје нови линии се Баден-Баден, Бремен, важни за нашите граѓани во дијаспората, а дополнителни две линии од Скопје се Ларнака и Турку-Финска 🇲🇰️🇩🇪🇮🇹🇸🇪🇫🇮
----
Gjatë takimeve me diasporën që kam bërë gjatë vitit të kaluar, u potencua nevoja për rritjen e numrit të destinacioneve ajrore që të jetë më e lehtë dhe efikase lidhja e diasporës me vendlindjen.

Kjo është arsyeja dhe pse, mes prioriteteve të tjera, përpjekjet tona kishin për qëllm hapjen e fluturimeve në destinacione që do të mundësonin mobilitet më të lehtë të diasporës.

Me marrëveshjen e re që sot u nënshkrua nga Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Goran Sugarevski me kompaninë ajrore të Wizzair besoj se një pjesë e madhe e kërkesave janë plotësuar. Sigurisht, ne vazhdojmë të punojmë në realizimin e aktiviteteve të tjera.

Katër destinacione të reja ajrore u siguruan nëpërmjet Ohrit dhe katër të tjera përmes Aeroportit Ndërkombëtar të Shkupit.

Nga Ohri tani më do të fluturohet edhe drejt Malmos, Milanos, Memmingenit dhe Dortmund, ndërsa nga Shkupi për në Baden-Baden, Bremen, destinacione këtë me rëndësi të veçant për diasporën tonë. Nga Shkupi gjithashtu hapen edhe dy fluturime shtesë për në Larnaka dhe Turku-Finlandë. 🇲🇰️🇩🇪🇮🇹🇸🇪🇫🇮
... Види повеќеВиди помалку

Четири нови авио линии се обезбедени преку охридскиот, а останатите четири преку Меѓународниот Аеродром Скопје. 

Од Охрид ќе се лета до Малме, Милано, Меминген и Дортмунд, додека од Скопје нови линии се Баден-Баден, Бремен, важни за нашите граѓани во дијаспората, а дополнителни две линии од Скопје се Ларнака и Турку-Финска

Крал на поезијата, бестселер

Името на писателот и поетот Саво Костадиновски од поодамна е познато на германската публика, и тоа не само во Келн каде што скоро 5 децении живее и твори, туку и пошироко во Германија. Се разбира, тој со своето творештво е познат и во Република Македонија.

За него зборуваат прозните дела објавени во издавачката куќа „Литературно Ателиер“ во Бон, романот „Трите века“, збирките раскази за деца и младинци „Роден крај со срце“ и „Бисера и Филип“.

Оваа 2018 година за Саво Костадиновски е богата и успешна, затоа што тој објави 123 книги со поезија и проза за деца и возрасни. Како дводомен автор тој пишува на својот мајчин македонски јазик, како и на германски јазик. Ова го оправдуваат неговите 41 збирка поезија објавени во еден том на македонски и на германски јазик во издание на „Академски печат“ Скопје. Тој пишува поезија за возрасни уште од младите години во Келн, во својот град, во својата втора поетска татковина, како што самиот го нарекува. Преку оваа поезија, всушност, ни се дава до знаење колку поетот Саво Костадиновски бил и е тесно поврзан со својата татковина.

Издавачката куќа „Академски печат“ ја објави книгата со поезија и проза за деца и младинци „Бети, Филип и Бисера“ во еден том од 10 збирки, како и монографијата „Писателот од Порече“, публицистичко издание, во коавторство со писателот и новинарот Наум Попески. Кај истиот издавач е објавена и 81 збирка поезија за деца и младинци собрани во еден том.

За оваа творечка продукција, за овој обемен творечки опус на писателот и поетот Саво Костадиновски, со право, и не случајно, го поддржувам мислењето во кругот на овдешните писатели од Келн, дека Саво Костадиновски е засведочен за „крал“ на поезијата, и за деца и за возрасни, а неговите збирки за бестселер.
#Европа
... Види повеќеВиди помалку

Крал на поезијата, бестселер

Името на писателот и поетот Саво Костадиновски од поодамна е познато на германската публика, и тоа не само во Келн каде што скоро 5 децении живее и твори, туку и пошироко во Германија. Се разбира, тој со своето творештво е познат и во Република Македонија.

За него зборуваат прозните дела објавени во издавачката куќа „Литературно Ателиер“ во Бон, романот „Трите века“, збирките раскази за деца и младинци „Роден крај со срце“ и „Бисера и Филип“.

Оваа 2018 година за Саво Костадиновски е богата и успешна, затоа што тој објави 123 книги со поезија и проза за деца и возрасни. Како дводомен автор тој пишува на својот мајчин македонски јазик, како и на германски јазик. Ова го оправдуваат неговите 41 збирка поезија објавени во еден том на македонски и на германски јазик во издание на „Академски печат“ Скопје. Тој пишува поезија за возрасни уште од младите години во Келн, во својот град, во својата втора поетска татковина, како што самиот го нарекува. Преку оваа поезија, всушност, ни се дава до знаење колку поетот Саво Костадиновски бил и е тесно поврзан со својата татковина.

Издавачката куќа „Академски печат“ ја објави книгата со поезија и проза за деца и младинци „Бети, Филип и Бисера“ во еден том од 10 збирки, како и монографијата „Писателот од Порече“, публицистичко издание, во коавторство со писателот и новинарот Наум Попески. Кај истиот издавач е објавена и 81 збирка поезија за деца и младинци собрани во еден том.

За оваа творечка продукција, за овој обемен творечки опус на писателот и поетот Саво Костадиновски, со право, и не случајно, го поддржувам мислењето во кругот на овдешните писатели од Келн, дека Саво Костадиновски е засведочен за „крал“ на поезијата, и за деца и за возрасни, а неговите збирки за бестселер.
#Европа
#Соопштенија

Агенција за иселеништво на Република Македонија Ви посакува Среќен Божиќ и Божиќни празници! ... Види повеќеВиди помалку

Агенција за иселеништво на Република Македонија Ви посакува Среќен Божиќ и Божиќни празници!

 

Коментирај на Facebook

Sreken Bozik Za mnogu godini

Kutlu Olsun

Hristos se rodi.

Агенција за иселеништво на Република Македонија Ви посакува здравје, среќа и благосостојба во новата година! ... Види повеќеВиди помалку

Агенција за иселеништво на Република Македонија Ви посакува здравје, среќа и благосостојба во новата година!

 

Коментирај на Facebook

Isto I VAm

Srekna i na Vas...

Види повеќе