Подмладување на винова лоза

Вести Лозарство Совети

Kaj различни сорти на винова лоза, должината на ластaрoт е различна, при што можат да се разликуваат како плодни и неплодни и да се започне со режење.

Share

Обновената брана Слатино ќе биде пуштена во употреба

Вести

Во Дебарца денеска ќе биде пуштена во употреба браната Слатино, реконструирана во рамки на Програмата на Европската Унија за санација на штети од поплави.

Share

Лозови грини – Erinoza

Вести Совети

На врвот на нападнитите листови, се забележуваат испакнатини, кои на почетокот се со црвена боја, а подоцна добиваат темно зелена боја, а со текот на времето таквите лисја опаѓаат.

Share

Заштита на пиперките од трипс (Frankliniella occidentalis)

Вести Совети

Калифорниски трипс (Frankliniella occidentalis) е мал инсект, жолто-портокалово до кафеавосмеѓа  боја. Ларвите се со посветла боја и се помали од возрасни инсекти. Полифагот е поизразен (напаѓа голем број на растителни видови), а од зеленчуковите плодови најповеќе ја напаѓа пиперката, најпрво на листовите, кои на местот на убодот не се развиваат правилно, а листот во понатамошниот рзвој, останува деформиран.

Share

Со учество на саеми до поголем извоз

Вести

Компаниите предлагаат определување една надлежна институција за обезбедување финансиска и логистичка поддршка на претпријатијата што настапуваат на саемите, за олеснување на процедурите за аплицирање за поддршка и намалување на административниот товар на фирмите.

Share

СДСМ е на страна на граѓаните, се подобруваат условите за секој земјоделец

Вести

Овие маалски средби имаат за цел да овозможат граѓаните да ги презентираат нивните потреби и предизвици со кои се соочуваат, како и да се слушнат нивните сугестии.

Share

Законот за акцизи одложен за ноември

Вести

На крајот на мај, производители на домашна ракија од Тиквешијата на средба со претставници на Царината, како изготвувачи на законот, побараа што е можно подолго да се одложи плаќањето на акцизата за домашно произведена ракија.

Share

Бледите и оштетени бар кодови можат да се скенираат во УЈП

Вести

Нешто повеќе од 140.000 граѓани ја симнале апликацијата за поврат на 15% ДДВ, се огласија од Управата за јавни приходи. Заклучно со вчера, скенирани биле скоро 3 милиони фискални сметки. Притоа граѓаните направиле промет од близу 25 милиони евра, од кои повратот на ДДВ изнесува над 412.000 илјади евра. Овие пари на граѓаните ќе им бидат вратени на трансакциските сметки во декември.

Share

Ќе се проширува Програмата за наводнување на земјава

Вести

Владата, вчера на седница го прифати предлогот за проширување на Програмата за наводнување на Северна Македонија.

Share

Кина е лидер во светот по производство на лубеница, со род од дури 79 милиони тони

Вести Овоштарство

Кина е лидер во светот по производство на лубеници и годишно имаат род од 79 милиони тони. 

Share